Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczone pierogi z łososiem i grzybami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 29
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1162
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 194
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 29
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1162
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 194
Składniki
Przesiej mąkę i wymieszaj ją z drożdżami. Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj śmietanę, a także pokrojone na małe kawałki masło. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut. Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem.
Pokrój drobno grzyby. Wrzuć na suchą patelnię i posól. Pieczarki mają dużo wody, więc smaż je tak długo, aż cała odparuje. Łososia opłucz, podziel na porcje i przypraw.
Rozwałkuj ciasto, szklanką wycinaj kółka na pierogi. Do każdego włóż po kawałku łososia i łyżeczkę grzybów. Brzegi dociśnij widelcem. Posmaruj białkiem. Piecz w 180 st. C ok. 12 minut, aż pierogi lekko się przyrumienią. Podawaj z sosem majonezowym.
Czas przygotowania: ok. 45 minut • porcja: 550 kcal • koszt: ok. 4 zł • dla 4 osóbŹródło: Olivia