Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ostry rosół z kluseczkami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 19
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1141
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 162
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 19
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1141
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 162
Składniki
Rosół: warzywa z włoszczyzny oczyść, opłucz, pokrój na duże kawałki. Mięso umyj pod bieżącą wodą, włóż do 1,5 l zimnej wody. Gotuj pod przykryciem około 40 minut. Zdejmij szumowiny, włóż warzywa i przyprawy (chili i czosnek w całości). Gotuj na jak najmniejszym ogniu kolejną godzinę.
Kluseczki: jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Zmiksuj kaszkę, masło i żółtka. Domieszaj połowę piany i mąkę. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj trochę piany. Uformuj kuleczki.
Przecedź rosół. Podgrzej do lekkiego wrzenia. Wrzucaj partiami kluseczki. Gotuj kilka minut. Chili i marchew potnij w plasterki, wrzuć do zupy i podawaj.
Kolorowo i pachnąco
Do masy na kluseczki dodaj posiekane zioła – natkę pietruszki, kolendrę, szczypiorek lub koperek.Źródło: Naj