Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny pomysł na wykorzystanie cukinii w kuchni. Zapiekankę z cukinii można serwować z jogurtem greckim jako samodzielne danie lub podać ją jako dodatek do pieczonej ryby. Stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnych placów. Jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu.
naczynie żaroodporne o wymiarach 27x18 cm
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 41
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 327
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1170
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 41
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 327
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1170
Składniki
Cukinię myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy pół płaskiej łyżeczki soli. Miskę z cukinią odstawiamy na bok na około 30 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do startej cukinii, następnie wbijamy jajka, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki zapiekanki mieszamy ze sobą.
Naczynie żaroodporne smarujemy od środka oliwą. Masę przekładamy do naczynia.
Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Posypujemy od góry zapiekankę.
Zapiekankę z cukinii pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Gotową możemy serwować na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.