Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jollof Rice jest daniem, które jest popularne w krajach Afryki. Jego głównymi składnikami są między innymi ryż, pomidory, papryka oraz cebula. Niektórzy dodają także mięso, jednak zapewniam, że i bez niego danie będzie zabójczo pyszne.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Składniki
Pomidory, papryczkę chilli, paprykę i jedną cebulę pokrój na mniejsze kawałki, nie muszą być jednak bardzo małe, ponieważ będziesz je blendować.
Przygotuj blaszkę do pieczenia i ułóż na niej pokrojone warzywa, polej odrobiną oliwy i posyp solą, wstaw do piekarnika na około 35 minut w temp. 180°C. Jeśli jednak lubisz, smak takich surowych warzyw od razu zblendowanych, możesz pominąć krok z pieczeniem ich.
Pozostałe dwie cebule pokrój i usmaż na oleju kokosowym do miękkości. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wcześniej zblendowane warzywa. Wymieszaj i dodaj liście laurowe oraz masło, następnie wrzuć ryż i zalej go ⅓ bulionu.
Gotuj pod przykryciem i kiedy to będzie niezbędne dodawaj bulion. Gdy ryż już będzie prawie, taki jaki lubisz przykryj patelnię/garnek za pomocą folii aluminiowej lub papieru do pieczenia i duś tak jeszcze przez chwilę.