Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone to częste danie obiadowe w wielu polskich domach. Co zrobić, by były najlepsze? Jest kilka prostych trików, które powodują, że kotlety stają się soczyste, miękkie i bogate w smak. Do przygotowania najlepszych kotletów mielonych użyj mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego. Wieprzowina zawiera więcej tłuszczu niż wołowina i dzięki temu kotlety nie będą suche. Do mieszanki mięsnej nie dodajemy jajek, ponieważ konsystencja będzie bardziej zbita. Kotletów możesz też użyć jako domowych burgerów.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 28
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1160
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 193
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 28
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1160
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 193
Składniki
Kajzerkę zalej zimną wodą lub mlekiem, porwij widelcem i zostaw do namoczenia na 15 minut. W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Na łyżce masła podsmaż cebulkę, aż stanie się miękka i przezroczysta. Po czym dodaj czosnek i po minucie wyłącz palnik. Zostaw do przestygnięcia.
Do dużej miski przełóż mięso, dodaj odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, musztardę, przyprawy oraz sól i pieprz. Wymieszaj mięso łyżką lub ręką, jednak niezbyt długo, by kotlety nie były twarde. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody.
Zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi nabieraj porcje mięsa, formuj kulki, spłaszczaj i odkładaj na talerz. Formuj kotlety do wykończenia mięsa.
Na dużej patelni rozgrzej smalec i smaż kotlety z dwóch stron (po kilka minut na stronę), a następnie przekładaj na talerz. Kotlety najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami, surówką lub buraczkami na ciepło.