Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Minitarty z jabłkiem"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1173
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1173
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp cukier puder, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło lub margarynę oraz jajko i szybko zagnieć gładkie, zwarte ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki foremek. Piecz 10-15 minut w temperaturze 200° C. Przestudź.
Jabłka umyj, obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne i pokrój w niezbyt grube plasterki. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem. Do miseczki wbij jajka, roztrzep widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietankę, cukier oraz cukier wanilinowy, dokładnie wymieszaj. Masę śmietanową wylej na podpieczone spody ciasta. Na wierzchu ułóż plasterki jabłek i posyp je cukrem cynamonowym.
Piecz 25-30 minut w temperaturze 180° C aż masa śmietanowa się zetnie. Wystudź w uchylonym piekarniku. Podawaj z kleksem bitej śmietany lub kulką ulubionych lodów.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Sztuka: 470 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie