Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodne tradycyjne kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem śliwki suszonej wędzonej podane z ziemniakami i sosem koperkowym.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 312
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1151
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 165
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 312
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1151
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 165
Składniki
Bułkę /może być kilkudniowa/ zalewamy bulionem i odstawiamy na kwadrans. Mięso mielone przekładamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekane śliwki i natkę pietruszki, startą na tarce o małych oczkach cebulę oraz odciśniętą z nadmiaru bulionu bułkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Sos:w małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę pszenną i przesmażamy mieszając by się nie przypaliła. Następnie /energicznie mieszając/ wlewamy porcjami bulion. Bulionu wlewamy tyle by uzyskać jednolity sos o odpowiedniej/ulubionej gęstości. Dodajemy koperek, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Mielone z śliwką wędzoną podajemy z gotowanymi ziemniakami polanymi przygotowanym sosem koperkowym.