Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane i duszone w czerwonym winie.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 29
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1163
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 198
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 29
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1163
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 198
Składniki
Kupiłam mały kawałek szynki jelenia. Na opakowaniu nie było informacji, o wieku stworzenia, ani sposobie hodowli ani o sezonowaniu. Więc założyłam, że nie było sezonowane. Najlepiej zamarynować dziczyznę w mokrej marynacie. Zagotowałam wodę, z dodatkiem ziela i liścia a po ostudzeniu dolałam jedną cebulę, wino, mniej więcej pół na pół. Może to być jakiś lekki owocowy ocet. Mięso najlepiej zostawić na noc.
Mięso pokroiłam w plastry. Na patelni zrumieniłam cebulę, potem obtoczone w mące mięso. Teraz właściwie mięso traktuje się jak wołowinę.
Obsmażanie.
Całość zalałam marynatą i dusiłam do miękkości. I tu może być niespodzianka, jeśli to było młody jeleń to będzie się dusił do godziny, jeśli starszy to tak jak wołowina gulaszowa. Solą i pieprzem doprawia się na koniec. Sos właściwie sam się robi.
Smacznego :)