Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Łosoś w stylu orientalnym"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 16
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1136
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 159
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 16
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1136
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 159
Składniki
Łososia umyj, namocz w miseczce z wodą i łyżeczką soli, a następnie odstaw na pół godziny.
Po tym czasie przełóż go (bez zalewy) do naczynia żaroodpornego i skrop sokiem z cytryny. Wstaw rybę do piekarnika rozgrzanego do 150°C i piecz ok. 15-20 minut.
W tym czasie ugotuj w osolonym wrzątku ryż jaśminowy i przygotuj sałatkę.
Ogórki obierz ze skóry i przy pomocy skrobaczki do warzyw potnij go na długie, bardzo cienkie plasterki (bez środka z pestkami). Zalej je oliwą wymieszaną z sosem sojowym i miodem.
Na rozgrzanej patelni upraż ziarna sezamu, dodaj miód i cały czas mieszając, dolej sos sojowy oraz zalewę imbirową z dodatkiem płatków. Podgrzewaj całość nie dłużej niż 2 minuty.
Upieczonego łososia pokrój na 4 porcje i ułóż na kiełkach brokułu. Polej go wraz z ryżem sosem z patelni i podawaj z sałatką.
Barbara Winter z WrocławiaŹródło: Super TV