Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący, aromatyczny, pyszny:)
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Składniki
Kurczaka moczymy w zimnej wodzie przez minimum 2 godziny. Następnie osuszamy. Cytrynę parzymy, wycieramy i ścieramy z niej skórkę. Cytrynę kroimy na pół. Czosnek obieramy i rozcieramy. Do wnętrza kurczaka wyciskamy sok z połowy cytryny, solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek oraz 3 łyżki posiekanego oregano. Z zewnątrz skrapiamy sokiem z drugiej połowy cytryny, nacieramy oliwą i miękkim masłem, solimy, pieprzymy oraz obsypujemy resztą oregano. Wyciśnięte cytryny wkładamy do wnętrza kurczaka.
Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy przez 90 minut. Po 45 minutach pieczenia odwracamy na drugą stronę. Na ostatnie 20 minut odwracamy z powrotem. Co jakiś czas polewać powstałym sosem. Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Usuwamy ze środka cytryny. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i surówką. SMACZNEGO:)