Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak faszerowany"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 14
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 303
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1131
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 154
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 14
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 303
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1131
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 154
Składniki
6 porcji • : 30 min • pieczenie: 2 godziny • 530 kcal/porcja • 5 zł/porcja
Kurczaka umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj go po wierzchu solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem.
Przygotuj farsz. Pokrój drobno papryki. Przesmaż je na maśle. Wymieszaj w misce z mięsem, posiekaną natką, kaparami, bułką tartą, czosnkiem i roztrzepanymi jajkami. Przypraw farsz solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Odrobiną masła posmaruj dno brytfanny.
Kurczaka napełnij farszem i zaszyj wszystkie otwory. Jeśli zostanie ci trochę farszu, zrób z niego małe kotleciki, owinięte plasterkami boczku (jak na zdjęciu).
Umieść kurczaka w brytfannie. Piecz ok. 2 godzin, na początku przykryj, 30 minut przed końcem pieczenia odkryj, aby skórka się zrumieniła. Wtedy też dołóż kotleciki.Źródło: Olivia