Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuję danie z ryżu ale trochę inaczej. Odchodzę od tradycyjnie podanego ryżu i proponuję inną formułe ale również smaczną lub smaczniejszą.
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1102
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 149
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 244
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1102
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 149
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 244
Składniki
Zaczynamy od ugotowania ryżu wg podanego przepisu. Jak ugotujemy wykładamy ryż na talerz solimy, pieprzymy i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy dodać również inne ulubione dodatki.
Następnie zalewamy gorącą wodą nasiona i grzyby. Za 5-10 minut wyjmujemy grzyby i kroimy w cieniutkie kawałki nasiona zostawiamy aby wciągnęły wodę i zrobiła się galareta.
Paprykę i suszone pomidory kroimy na małe kosteczki.
Jak ryż przestygnie to dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Po wymieszaniu, bierzemy 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy 0,5 szklaną gotowanej wody, mieszamy i czekamy na ostygnięcia. Jak żelatyna przestygnie dolewamy do całości i mieszamy ponownie.
Po wykonaniu wszystkich czynności moczymy dłonie w wodzie i formujemy kulki wielkości dużego włoskiego orzecha. Po wyrobieniu całej masy posypujemy część czarnym sezamem resztę pozostawiamy bez posypki. Możemy wstawić kulki do lodówki na kilka godzin, aby żelatyna ścieła kaulki. I tak oto wygląda efekt naszej pracy. Jeśli się podoba to proszę lajkujcie, gotujcie i polecajcie znajomym. Życzę smacznego