Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kolorowa frittata z czerwoną papryką i porem"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1147
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 164
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1147
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 164
Składniki
Obrane ziemniaki ugotuj w całości w posolonym wrzątku. Odcedź i pokrój.
Por oczyść, dokładnie opłucz, pokrój w średniej grubości plasterki. Czerwoną paprykę pokrój w paseczki.
Na niewielkiej ilości masła i oliwy smaż przez chwilę na dużym ogniu paprykę. Zdejmij ją z patelni. Następnie tak samo podsmaż pory. Przypraw je solą, pieprzem, kurkumą i gałką muszkatołową.
Roztrzep jajka z kwaśną śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni (20-24 cm) rozłóż wymieszane ziemniaki, paprykę i por. Zalej je jajkami ze śmietaną. Wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj około 10 minut. Wierzch powinien się ściąć, ale nie na sztywno.
Frittatę można również usmażyć – na niewielkim ogniu i pod przykryciem.
Tę potrawę można dodatkowo wzbogacić pokrojoną w kostkę podsmażoną kiełbaską (pamiętajmy tylko, żeby usunąć z patelni wytopiony tłuszcz).
70 minut
Porcja 170 kcal
Koszt porcji ok. 3,10 zł
Przepis na 2 porcjeŹródło: Kobieta i życie