Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kluski ziemniaczane z dziurką"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 42
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 327
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1170
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 42
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 327
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1170
Składniki
Boczek włóż do garnka z wrzącą wodą i ugotuj na małym ogniu do miękkości. Wyjmij, odcedź, pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kawałki cebuli i przesmaż na jasny kolor. Dodaj kostki boczku. Smaż razem przez 3 minuty. Na koniec posól i oprósz pieprzem.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach. Odcedź, przestudź i obierz z łupin. Zmiel w maszynce. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę i kaszę mannę. Wbij jajka, wsyp sporą szczyptę soli. Starannie zagnieć gładkie ciasto.
Urywaj porcje, formuj w dłoniach małe kulki, lekko je spłaszczaj. W każdej zrób palcem dziurkę. W garnku zagotuj wodę z solą. Partiami wrzucaj kluski. Gotuj 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową. Polej cebulką i boczkiem.Źródło: Na żywo