Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski zakopiańskie będą świetnym pomysłem na szybki obiad. Przygotowuje się tak samo, jak leniwe, z tą różnicą, że zamiast twarogu dodawana jest bryndza. Równie dobrze smakują zaraz po ugotowaniu, ale także odsmażone na klarowanym maśle na drugi dzień.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 314
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1154
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 181
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 314
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1154
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 181
Składniki
Ziemianki umyj, obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odstaw do przestygnięcia.
Do ziemniaków dodaj ser i za pomocą tłuczka rozgnieć. Dodaj jajko, sól i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gładka i nie kleić się do rąk.
Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i podziel na cztery równe części. Z każdej z nich uformuj wałek o grubości 3 cm. Za pomocą noża odkrawaj pod skosem kawałki ciasta.
W dużym garnku zagotuj wodę, następnie wrzuć kluski i zamieszaj drewnianą łyżką. Gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze przez 2 minuty. Wyławiaj za pomocą łyżki cedzakowej.
Możesz podawać je z bułką tartą, podsmażoną cebulą czy kwaśną śmietaną.