Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karp w czarnym sosie"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 312
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1150
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 165
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 312
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1150
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 165
Składniki
Karpia sprawić, zlać krew do miseczki, wnętrze wypłukać octem, dodać ocet do krwi. Rybę umyć, podzielić na dzwonka i nasolić. Obrane jarzyny pokroić w kostkę i wrzucić do rondla na rozgrzane masło, obsmażyć. Dodać sok z cytryny, ziele angielskie, liść bobkowy, tymianek, rodzynki, migdały, zalać wrzątkiem (pół litra), włożyć rybę.
Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 min., po czym wyjąć rybę, oczyścić z ości, przełożyć do innego naczynia i odstawić w ciepłe miejsce. Do rondla z sosem dodać starty piernik, piwo, powidła, krew z octem i zagotować. Następnie dolać czerwone wino, doprawić cukrem, solą i pieprzem, zagotować. Przetrzeć sos przez sito, zalać kawałki karpia, podawać, najlepiej z knedlikami.
<b>Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi <a href="http://kobieta.interia.pl/kuchnia/dodaj-przepis"class="more" style="color:#07336C">przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!</a></b>
<b><a href="http://quizy.interia.pl/kobieta/quiz/czy-dobrze-gotujesz,293,1?id=293"class="more" style="color:#07336C">Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!</a></b>Źródło: INTERIA.PL