Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza moja propozycja na karkówkę jest tak pyszna , że na jednej porcji się nie skończy, następnym razem zaraz zrobię podwójną porcję. Mięso po prostu rozpływa się w ustach, a warzywa są tak smaczne że nie można się im oprzeć. Polecam taką karkówkę na świąteczny stół i nie tylko, a na pewno zaskoczy swoim smakiem domowników.
naczynie żaroodporne, nóż, deska do krojenia, miska, ścierka do zakrycia mięsa, patelnia głębsza,
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1111
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 149
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 246
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1111
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 149
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 246
Składniki
Pyszne danie gotowe do podania. Czas przygotowania około 60 minut + zamarynowanie + pieczenie
Przygotowanie składników.
Karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, myjemy i osuszamy.
Wkładamy do miski ,posypujemy przyprawami , mieszamy tak żeby mięso było całe w przyprawach i odkładamy do lodówki na 3 -4 godziny.
W między czasie przygotowujemy składniki; cebulę po obraniu kroimy na pół i w piórka, pieczarki po oczyszczeniu kroimy w talarki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i po oczyszczeniu kroimy w kostkę, również ogórki kiszone kroimy w kostkę. Składniki sosu mieszamy ze sobą do połączenia.
Mięso po wyjęciu obtaczamy w mące .Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obydwu stron po kilka minut.
Po podsmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na mięso nakładamy pokrojoną cebulę.
Na cebulę pokrojone pieczarki. Wodę wlewamy na patelnię z pieczenia mięsa, opłukać i wylać na pieczarki.
Następną warstwą jest pokrojona papryka. Na paprykę rozkładamy pokrojone ogórki.
Całość zalewamy sosem , przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny. Tak około 20 - 30 minut przed końcem pieczenia pokrywę zdjąć i dopiekać bez przykrycia.
Mięsko po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika.
Gotowe do podania.