Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najważniejszy sprzęt kucharza to nóż. Nie ważne jaki /czy tasak, czy do pieczywa/, nie ważne z czego - ważne by był ostry. Bo nóż ma kroić, siekać itp. a nie miażdżyć czy zgniatać. Dlatego noże powinniśmy regularnie ostrzyć . Możemy do tego wykorzystać profesjonalne ostrzałki lub domowe sposoby. Ponieważ nożyczki ostrzymy podobnie jak noże porada dotyczyć będzie obu tych narzędzi.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 331
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1178
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 331
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1178
Składniki
Noże najłatwiej naostrzymy jeśli przed ostrzeniem zanurzymy ich ostrze w roztworze soli. Ważne by nóż ostrzyć po skosie pod kontem ok.20 stopni /prawie na płasko/ względem powierzchni ostrzącej. W przeciwnym razie zamiast ostrzyć nóż będziemy go tępić. Nóż naostrzymy pocierając o kant kamiennego parapetu lub kamiennych schodów. Możemy również wykorzystać spód porcelanowego kubka /w miejscu gdzie nie ma porcelanowej powłoki/ Zamiast ostrzałki możemy wykorzystać szeroki skórzany pas lub inny szeroki nóż. Innym sposobem ostrzenia noża jest siekanie jajecznych skorupek - jajka gotujemy na twardo, obieramy skorupki i rozgniatamy w dłoniach a następnie siekamy nożem. Nożyce będą ostre jeśli przetniemy nimi kilkakrotnie drobnoziarnisty papier ścierny lub złożoną folię aluminiową.