Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Imbirowa kaczka ze śliwkami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1151
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 166
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1151
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 166
Składniki
Piersi opłucz, osusz. Imbir (2 cm) obierz, zetrzyj na tarce. Połącz z 2 szklankami czerwonego wina i kilkoma igiełkami rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem. Zalej mięso, odstaw na 2 godz. Następnie obsmaż piersi na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), ułóż w brytfannie. Zalej marynatą. Piecz 90 min w 180 st.
Śliwki oczyść, wydryluj, pokrój na małe kawałki. Kilka cząstek odłóż do dekoracji. Na patelni rozgrzej masło. Wsyp posiekane śliwki oraz brązowy cukier. Chwilę smaż.
Podlej szklanką czerwonego wina. Duś, mieszając, aż owoce się rozpadną. Na koniec sos dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem.
Upieczoną kaczkę lekko przestudź, pokrój w cienkie plastry. Rozłóż na talerze. Podawaj razem z sosem śliwkowym. Do kaczki doskonale pasują ziemniaczane kluski z dziurką.
Czas ok. 120 min; porcja – 480 kcal, cena 6,80 zł.Źródło: Świat kobiety