Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Grzybowy przysmak gajowego"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1173
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1173
Składniki
Kurki rozmroź i dokładnie wypłucz. Osącz grzyby na bawełnianej ściereczce. Boczek pokrój w jak najdrobniejszą kosteczkę. Tymianek opłucz, dobrze osusz i poodrywaj listki od gałązek. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Wsyp ryż i mieszając, smaż do czasu, aż ziarenka zrobią się szkliste.
Bulion warzywny mocno podgrzej. Do ryżu wlej wino i duś na średnim ogniu, aż ziarenka wchłoną cały płyn.
Na drugiej patelni rozgrzej pozostałe masło. Wrzuć boczek i smaż, aż się zrumieni. Wtedy dodaj grzyby. Oprósz solą i pieprzem. Mieszając, smaż 3 min.
Grzyby z boczkiem dołóż do ryżu. Dodaj też tymianek, wszystko wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej gorącym bulionem. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 40 min. Po tym czasie pokrywkę zdejmij. Wierzch zapiekanki posyp startym serem. Zapiekaj jeszcze 5 min.Źródło: Tina