Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Frykadelki po grecku"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 24
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 318
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1159
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 187
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 24
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 318
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1159
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 187
Składniki
Pomidory umyj, skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach. Potem włóż je do wrzącej wody. Po chwili wyjmij, lekko przestudź, usuń skórkę i pestki. Miąższ pokrój na spore kawałki. Cebule obierz, posiekaj, połowę wymieszaj z mięsem. Dodaj jajko oraz bułkę tartą i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wyrób masę. Ser pokrój w kostkę. Tymianek opłucz, osusz, drobno posiekaj, wymieszaj z serem.
Z mięsnej masy uformuj 8 niewielkich placuszków. Na każdym połóż porcję sera z tymiankiem. Zlep, formując równe kulki.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, włóż frykadelki, smaż je 15 minut, często obracając, aby zrumieniły się równomiernie.
W garnku rozgrzej resztę oleju, zeszklij na nim pozostałą cebulę. Dodaj pomidory i resztę koncentratu. Sos zagotuj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej frykadelki, podawaj z dodatkiem np. ziemniaków.Źródło: Naj