Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Flądra na pieczarkach"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Składniki
Pieczarki dokładnie myję i kroję na niezbyt cienkie plasterki. Cebulę obieram, grubo siekam. Na patelni rozgrzewam masło, wkładam cebulę i smażę ją na szklisto. Do cebuli dokładam pieczarki, duszę je bez przykrycia jeszcze 2-3 minuty. Potem całość posypuję solą oraz pieprzem.
Filety z flądry myję i osuszam. Rybę skrapiam sokiem z cytryny. Układam na spodzie żaroodpornej formy. Na filetach rozkładam podduszone pieczarki z cebulą. Przecier pomidorowy przyprawiam do smaku solą, pieprzem oraz estragonem. Polewam w formie. Wierzch posypuję startym żółtym serem.
Zapiekankę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piekę przez 20 minut.
Gotową flądrę i pieczarki wykładam na talerze. Polewam sosem z dna formy. Danie dekoruję np. plasterkami cytryny i listkami natki pietruszki. Podaję z kawałkiem chrupiącej bagietki albo z ziemniakami.
<strong>Anna Sikorska z Suwałk</strong>Źródło: Naj