Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Eskalopki drobiowe z ziemniakami i szpinakiem"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 35
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 324
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1166
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 208
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 35
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 324
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1166
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 208
Składniki
45 min; Porcja: 600 kcal.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj miękką szczoteczką, nie obieraj. Zalej lekko posoloną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Następnie odcedź i przestudź. Obierz z łupinek i odłóż. W międzyczasie pomidory umyj i pokrój w plasterki.
Mięso opłucz, osusz. Filet pokrój na 4 plastry. Lekko je rozbij i zrumień z obu stron na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Oprósz solą oraz pieprzem. Szpinak dokładnie przebierz, opłucz i osusz. Gdy używasz mrożonki, liście wcześniej rozmroź i mocno odciśnij.
Cebulę obierz, pokrój w cienkie pióra. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij, cały czas mieszając. Dołóż liście szpinaku. Przypraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołowa. Duś do miękkości na małym płomieniu.
Mozzarellę osącz z zalewy i potnij w plasterki. Zioła opłucz, osusz i posiekaj. Eskalopki ułóż w żaroodpornej formie. Przykryj plasterkami sera, szynki i pomidorów. Posyp ziołami. Zapiekaj 10–15 min w temp. 175°C.
Ziemniaki pokrój na połówki, zrumień na reszcie oleju. Podawaj z eskalopkami i duszonym szpinakiem. Ozdób ziołami.Źródło: Naj