Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dżem gruszkowy z sezamem"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 332
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1180
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 332
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1180
Składniki
Rozgrzej mocno patelnię. Wsyp ziarenka sezamu. Mieszaj, aż lekko się zrumienią. Wtedy przesyp je na talerzyk i odstaw do wystudzenia.
W tym czasie gruszki umyj, osusz, obierz ze skórki. Wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w drobną kostkę. Od razu skrop go sokiem z cytryny. Przełóż do garnka i zasyp cukrem. Stale mieszając, doprowadź do wrzenia. Usuń pianę, która powstanie na powierzchni masy owocowej. Dodaj ziarenka sezamu i gotuj jeszcze 3–4 minuty. Ciągle mieszaj, aby masa owocowa nie przywarła do dna garnka.
Pod koniec gotowania wlej nalewkę (ew. wódkę). Gorącą masę przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Słoiki postaw do góry dnem. Pozostaw do wystudzenia.Źródło: Tina