Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe, pyszne i chrupiące pizzerinki z semoliną
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 37
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 326
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1168
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 37
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 326
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1168
Składniki
Przesianą wcześniej mąkę wraz z semoliną (ewentualnie kaszą manną) wymieszać z suchymi drożdżami i zrobić w niej zagłębienie. Do zagłębienia wlać wodę, oliwę, sól, oregano i bazylię. Ciasto dobrze wyrobić. Po wyrobieniu najlepiej umieścić w misce i przykryć. Pozostawić na około godzinę i 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku. Następnie formować pizzerinki w kształcie okręgu (można pozostawić grubsze brzegi).
Na uformowane spody do pizzerinek wyłożyć sos pomidorowy. Ja użyłam ketchupu domowego własnej roboty ale równie dobrze można użyć ketchupu sklepowego. Na wierzch ułożyć ulubione dodatki (ja użyłam cebulę, pomidory suszone, pomidory, oliwki i ser Cheddar).
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni Celsjusza. Pizzerinki piec 15 - 20 minut i podawać gorące.