Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne gruzińskie danie...troszkę podobne do pierogów z mięsem. Cechą charakterystyczną jest rosół, który powstaje podczas gotowania chinkali. Najpierw odgryzamy kawałek spodu, wypijamy rosół i jemy do "ogonka" (resztę wyrzucamy). Gorąco polecamy.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1153
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 166
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1153
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 166
Składniki
Mięso i cebulę kroimy, mieszamy. Dodajemy zieleninę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę doprawiamy ostrą papryką, kminkiem, solą, pieprzem. Mięso wyrabiamy z wodą (tyle ile mięso wchłonie, konsystencja ma być jednak zwarta). Z mąki, soli, jajka i gorącej wody przygotowujemy ciasto. Rozwałkujemy na grubość ok. 2 mm, dużą szklanką ( u nas kieliszkiem do Martini) wykrawamy krążki. Na środek każdego kładziemy po łyżce farszu. Brzegi ciasta zbieramy w falbankę, tak aby powstała szczelna sakiewka. Zebrane brzegi skręcamy i nieco przyciskamy, tak aby nie rozkleiły się podczas gotowania. Chinkali wrzucamy do odsolonego wrzątku, mieszamy chwilę drewnianą łyżką, tak aby nie przywarły do dna. Gotujemy 5 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.