Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bułgarskie faszerowańce"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Składniki
Pomidory umyj, wytrzyj do sucha, odetnij wierzchy. Ostrożnie wydrąż środki, uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek pomidorów. Wydrążone warzywa lekko posól w środku. Postaw odwrócone do góry dnem na kratce kuchennej. Poczekaj, aż ociekną z soku.
Cebulkę obierz, posiekaj. Cukinię oczyść, umyj, odetnij końce, resztę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj cukinię. Smaż razem 5 minut. Zdejmij z ognia. Kiedy warzywa przestygną, dodaj je do mielonego mięsa. Wbij jajko. Dołóż orzechy. Masę przypraw musztardą oraz solą, pieprzem i ziołową przyprawą do mielonego mięsa. Wyrób. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosyp trochę bułki tartej albo startego parmezanu.
Pomidory napełnij mięsnym farszem. Ustaw w żaroodpornym naczyniu. Przykryj odkrojonymi wierzchami. Polej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 35 minut. Gotowe pomidory udekoruj natką. Podawaj np. z wiejskim chlebem.Źródło: Naj