Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bawarska zapiekanka ze szpeclami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Składniki
Składnik na szpecle wymieszaj mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Zagotuj ok. 5 litrów posolonej wody.
Na garnku postaw durszlak. Ciasto porcjami przelewaj przez durszlak, mieszając je łyżką. Dzięki temu łatwo uformujesz kluseczki. Szpecle zamieszaj, gotuj, aż wypłyną. Odcedź je, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz.
Kiełbasę i schab pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj. Dymki oczyść, potnij na kawałeczki. Kapustę osącz. Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim schab i wędzonkę.
Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dołóż kapustę i dymki. Duś 5 minut. Wymieszaj ze szpeclami, mięsem i kiełbasą. Przełóż do natłuszczonej formy.
Jajka wymieszaj z mlekiem. Przypraw słodką papryką, solą i pieprzem. Polej tym wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 45 minut. Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką.
ok. 1 godziny i 30 minut, 1 porcja ok. 690 kcalŹródło: Tina