Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Anyżowe knedle ze śliwkami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1151
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 166
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1151
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 166
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, gotuj 20 min w posolonej wodzie. Następnie odcedź, przeciśnij przez praskę. Odłóż do wystudzenia. Wydryluj śliwki.
Do zimnych ziemniaków dodaj twaróg i anyż. Wbij jajko. Wsyp 2 szkl. mąki. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby (jeśli jest zbyt rzadkie) dosyp nieco więcej mąki.
Z ciasta uformuj 24 kulki. Spłaszcz je. Na każdym placuszku połóż śliwkę. Zlep brzegi ciasta i uformuj knedle. Porcjami wkładaj je do posolonego wrzątku. Gotuj około minuty od momentu wypłynięcia (w sumie ok. 10 minut). Wyjmij łyżką cedzakową. Masło stop, polej nim knedle i obtocz je w mielonych migdałach.Źródło: Naj