Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Węgierskie ciasto Gerbeaud to drożdżowy placek przełożony morelowym dżemem i orzechami włoskimi, polane czekoladową glazurą. Smakuje prawie tak dobrze jak w kawiarni Gerbeaud w samym sercu Budapesztu.
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1116
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 150
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 247
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1116
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 150
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 247
Składniki
Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże wymieszać z kwaśną śmietaną, dodać cukier i zostawić na 10- 15 minut, aż zaczyn ruszy. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto. Podzielić na 4 części, nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto podrośnie.
Prostokątną foremkę 35X 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy wymieszać z cukrem pudrem.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na wielkość foremki. Posmarować dżemem morelowym i posypać jedną trzecią orzechów. Podobnie postępować z kolejnymi częściami ciasta. Ostatniej, wierzchniej porcji ciasta już niczym nie smarować. Docisnąć, aby części dobrze przylegały i nakłuć widelcem. Nakryć i zostawić na pół godziny, żeby ciasto podrosło.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 175 stopni( góra-dół )i piec przez 40 minut na złoto. Ostudzić i posmarować rozpuszczoną kuwerturą. Pokroić, zanim kuwertura całkiem zastygnie. Ciasto najlepiej smakuje, gdy trochę postoi.