Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort malinowo-makowy z nalewką"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1142
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 163
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1142
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 163
Składniki
Blaty: masło utrzyj z solą i cukrem na puszystą masę, a potem z kolejno wbijanymi jajkami. Gdy wszystkie jajka dobrze połączą się z masą maślaną, wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wlej maślankę. Ciasto szybko wymieszaj mikserem.
Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 45 minut. Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z tortownicy i odłóż do wystudzenia.
Przełożenie: żelatynę wymieszaj z niewielką ilością wody, odstaw, aby spęczniała. Śmietanę ubij na sztywno.
Twaróg utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Konfiturę mocno podgrzej, rozpuść w niej 1/3 żelatyny. Ciasto rozetnij na 2 blaty. Skrop je nalewką malinową.
Na spodnim blacie rozsmaruj 2/3 masy malinowej. Pozostałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj ze śmietaną i masą serową. Do tężejącego kremu domieszaj mak. Na masie malinowej rozsmaruj 2/3 kremu. Przykryj drugim blatem. Posmaruj resztą konfitury i kremu.
Marcepan rozwałkuj, nałóż na ciasto. Lekko dociśnij. Schładzaj 5 godzin. Jeśli chcesz podkreślić świąteczny charakter ciasta, tort możesz udekorować mikołajem i prezentami z marcepana.
ok. 1 godziny i 45 minut. Chłodzenie tortu 5 godzin. 1 porcja 680 kcalŹródło: Tina