Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort czapka Dziadka Mroza"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 30
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 322
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1164
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 202
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 30
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 322
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1164
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 202
Składniki
Jajka ubij z cukrem, wsyp mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wyłóż do tortownicy. Piecz w temperaturze 160° C przez 40 minut. Schłódź.
Kremówkę ubij z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj i schłódź. Połącz z bitą śmietaną. Na cieście rozłóż plasterki bananów i przykryj je masą śmietanową, tworząc półkulę (czapkę). Wstaw tort do lodówki.
Śmietankę ubij z cukrem waniliowym, część odłóż, a resztę zafarbuj na czerwono. Czerwoną masą napełnij worek cukierniczy z końcówką z gwiazdką. Cały tort ozdób drobnymi kopczykami.
Resztę bitej śmietany przełóż do worka cukierniczego z gładką końcówką i wyciśnij na dolną krawędź czapki, aby powstała lamówka z kożuszka. Na szczycie zrób kopczyk, czyli pompon. Gotowy tort wstaw do lodówki.
<strong>Czas przygotowania: 80 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 190 kcal.</strong>Źródło: Na żywo