Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis jest ze mną już od kilku lat, sprawdza się w chwilach kiedy chcesz coś słodkiego, albo kiedy mają wpaść z wizytą niespodziewani goście. Potrzebujesz tylko kilku składników!
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Składniki
Wszystkie składniki włóż do misy miksera/thermomixa/lidlomixa. itd. Jeżeli chodzi o dodatki w stylu aromaty i likier to tu ogranicza Cię Twoja wyobraźnia. Raz możesz zrobić ciasto o nucie kokosowej, innym razem kawowej czy waniliowej.
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. W różnych thermomixach możesz zastosować tryb wyrabiania ciasta lub mieszania (ok 3 minuty przy prędkości 4-5). w międzyczasie przygotuj formę, np. okrągłą brytwankę/tortownicę - posmaruj ją tłuszczem, np. masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz masła do nasmarowania formy możesz także poruszyć ją np. bułką tartą, dzięki czemu nie przyklei się ciasto do formy.
Wylej ciasto do formy. Możesz dodać ulubione owoce, np. maliny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. piecz 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. czasem możesz piec ciut dłużej jeśli masz słabszy piekarnik. Ale uwaga. Są też wielbiciele ciasta lekko mokrego i wtedy można wyjąć to ciasto nawet jeśli patyczek jest lekko wilgotny.
gotowe ciasto posyp cukrem pudrem, ozdób owocami lub listkami mięty.