Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Autorka przepisu http://wmalinach.bloog.pl - nazwała to ciasto "Szarlotka galopka". Tak łatwo i szybko się robi.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1171
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1171
Składniki
Na początku wykładamy jabłuszka ze słoika, najlepiej na patelnię. Przysmażamy. Dobrze jest, jeśli jabłka "przychwycą" trochę do dna patelni, mają wtedy aromat pieczonego jabłuszka. W czasie kiedy jabłka się smażą wykładamy biszkopty i skrapiamy każdy biszkopt cytryną.
Skropione biszkopty przekładamy gorącymi jabłkami, wprost z patelni.
Około 20 dkg cukru pudru wysypujemy na głęboki talerz, albo miseczkę, wciskamy pół cytryny i zaczynamy szybciutko mieszać, dodajemy śmietanę, 2 albo 3 łyżki, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
Konsystencja polewy powinna być taka jak na zdjęciu. Jeśli jest za rzadka śmiało możemy dosypać cukru, nie zważy się. Polewa zaczyna stygnąć zaraz po wylaniu na ciepłe ciasto.
Na polewę ścieramy skórkę cytrynową. Jeśli mamy smażone wiśnie to można udekorować. Do jedzenia można zabrać się tak po godzinie. Polewa już zastygnie ale szarlotka będzie ciepła - pycha. Można mrozić spokojnie, po odmrożeniu smakuje prawie jak przed.