Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strucla makowa z morelami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 332
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1180
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 332
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1180
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł
Płaty ciasta francuskiego układamy jeden na drugim, podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy.
Morele z puszki odsączamy z zalewy i kroimy w paski lub w kostkę. Suszone namaczamy w wodzie i kroimy w kawałki.
Do pasty marcepanowej dodajemy jajko, 3 łyżki mielonych migdałów, trochę wody i wyrabiamy. Powstałym kremem smarujemy dokładnie ciasto. Następnie wykładamy masę makową, a potem układamy na niej pokrojone morele. Całość posypujemy resztą mielonych migdałów.
Ciasto dość ścisło zwijamy w rulon, który przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Struclę wstawiamy do nagrzanego do 220oC piekarnika na 20 minut.
Upieczoną i ostudzoną struclę posypujemy cukrem pudrem. Możemy ją podać ze schłodzoną bitą śmietaną albo z sosem waniliowym.Źródło: Rewia