Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodkie pisanki - ciasteczka na Wielkanoc"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 27
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1160
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 191
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 27
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1160
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 191
Składniki
Schłodzone masło (lub margarynę) posiekaj ostrym nożem. Połącz z przesianą mąką, dodaj żółtka, 5 łyżek cukru pudru i skórkę cytrynową. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, odłóż do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1/2 cm, nożem wytnij z niego 12 placuszków w kształcie pisanek (możesz też użyć foremki). Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz w temp. 200 st. 15 min.
Lukier rozpuść według przepisu na opakowaniu, podziel na porcje i zabarw na trzy kolory. Polej ostudzone ciastka. Zrób szlaczki kolorowymi pisakami.
Czas (bez pieczenia) ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety