Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotujmy razem ten pyszny sernik ️️
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 29
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1161
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 194
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 29
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1161
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 194
Składniki
Spód formy o śr. 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka rozkrusz i przełóż do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Schłodzoną śmietankę 30% tł. ubij na najwyższych obrotach miksera. Do ubitej śmietanki dodaj ser mascarpone i ubijaj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 4g żelatyny. Wszystko wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej żelatynę i wymieszaj z 2 łyżkami masy serowej. Rozpuszczoną żelatynę wlej powoli do masy śmietankowo-serowej, cały czas miksując. Dodaj cukier puder i wymieszaj.
Gotową masy przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki na około 3h .
Orzechy posiekaj na grubsze kawałki. Na patelni, na średniej mocy palnika rozpuść masło razem z cukrem i miodem.
Podgrzewaj je do momentu, aż zacznie nabierać złotego koloru, a następnie dodaj posiekane orzechy. Całość podgrzewaj co chwilę mieszając, aż nabierze jasnobrązowego koloru.
Następnie wyłóż równomiernie na papierze do pieczenia.
Pozostaw do wystygnięcia. Po wystudzeniu posiekaj drobno i posyp wierzch ciasta.