Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe. Na sobotnie śniadanko w sam raz:)
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 27
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1160
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 189
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 27
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1160
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 189
Składniki
Robimy zaczyn -drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Łączymy razem: pozostałą mąkę, cukier, jajko, roztopione masło i powstały zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Początkowo jest bardzo kleiste, można dosypać minimalną ilość mąki. Szybko robi się elastyczne i gładkie. Ostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak ciasto podwoi objętość formujemy z niego małe kuleczki, nadziewamy niewielką ilością dżemu, zlepiamy i układamy w blaszce. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie" malujemy " rozbełtanym jajkiem i obsypujemy migdałami. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Na koniec lukier cytrynowy i smacznego!