Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywa dla tortu, pyszne ciasto biszkoptowe z galaretką i musem czekoladowym.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1175
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1175
Składniki
Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić pianę mikserem i dodawać stopniowo cukier i żółtka i ubijać. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm. wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć przygotowane ciasto biszkoptowe. Wyrównać wierzch ciasta i wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec ok. 25 min.( test suchego patyczka) w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę rzucić z wys. ok 50 cm. na taboret.
Dwie galaretki pomarańczowe rozpuścić w 750 ml. gorącej wody i wystudzić. Dwie duże pomarańcze obrać podzielić na cząstki i pokroić w kawałki. Mogą być również mandarynki. Wystudzony biszkopt wyłożyć na paterę i zapiąć w wysokiej obręczy. Delikatnie nasączyć ponczem z likierem pomarańczowym rozcieńczonym z wodą i cukrem. Poukładać kawałki pomarańczy i na to wyłożyć lekko tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia.
W rondelku umieścić połamaną czekoladę, masło i sok z pomarańczy - rozpuścić w kąpieli wodnej na małym płomieniu. Wyjąć rondelek i pozostawić do przestudzenia. Ubić na sztywno białka dodając partiami cukier. Do masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Dodać połowę piany z białek i delikatnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Na koniec dodać resztę piany z białek i całość wymieszać. Mus czekoladowy wyłożyć na galaretkę i wyrównać, wstawić do lodówki na 12 godz. Można oprószyć startą czekoladą.