Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość szybkie, bardzo proste, delikatne - takie inne :-)
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 16
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 307
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1135
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 156
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 16
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 307
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1135
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 156
Składniki
Ubić białka na pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Stopniowo dodawać po żółtku i delikatnie mieszać. Do powstałej masy stopniowo wsypać mieszankę - orzechów z bułka tartą, proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 24x28cm, przez około 30 min, w temp.150st.C.
Przyrządzić galaretkę truskawkową, wg przepisu na opakowaniu używając 400ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia, do momentu aż zacznie lekko tężeć. Pokroić banana w talarki, ułożyć w płaskim naczyniu (ja wyłożyłam blaszkę keksówkę) i zalać tężejącą galaretką, wstawić do lodówki.
Do miski wlać jogurt, dodać cukier i dokładnie wymieszać - ja trochę ubijałam trzepaczką, żeby cukier się rozpuścił. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę, ostudzić i wlać do jogurtu- dobrze wymieszać i wstawić do lodówki.
Gdy ciasto dobrze ostygnie, wyłożyć na nie już gęstniejący i zimny krem jogurtowy, pokrojoną w kostkę galaretkę z bananem i polać przestudzoną rozpuszczoną czekoladą . Schować do lodówki na około 2h, przechowywać w lodówce. Smacznego :-)
Przepis na ciasto orzechowe zaczerpnięty z http://www.wielkiezarcie.com/recipe38167.html