Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek ucierany z kawowymi falami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 21
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 315
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1155
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 182
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 21
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 315
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1155
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 182
Składniki
Czas przygotowania: 85 minut. 1 porcja: 340 kcal. Cena porcji: 70 gr
Przygotuj spody mazurków: masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową masę. Do masy maślanej kolejno domieszaj jajka.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko. Wszystkie wymieszaj mikserem.
Dwie podłużne foremki posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę przygotowanego ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.
Piecz 25–30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Spody mazurków studź 20 minut w foremkach, potem delikatnie wyjmij i odłóż do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj krem: z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotuj gęsty budyń. Wystudź go. Kawę rozpuść w odrobinie wrzątku. Zimny budyń utrzyj z masłem, pod koniec dodaj kawę.
Krem przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij dekoracyjne fale kremu na obydwa spody. Ew. mazurki udekoruj owocami w cukrze.Źródło: Tina