Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowa chmurka bez pieczenia to lekkie, smakowite ciasto, idealne na gorące dni. Wprawdzie na świeże, krajowe maliny trzeba poczekać do pełni lata, ale do tego akurat deseru w zupełności wystarczy porcja malin mrożonych. Nie musisz nawet rozmrażać ich przed obróbką, jeśli dysponujesz blenderem, który radzi sobie z mrożonkami.
Forma 22x22 cm
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 37
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 326
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1168
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 37
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 326
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1168
Składniki
Rozkrusz herbatniki na proszek (np. w malakserze). Wymieszaj z masłem. Uzyskaną masą wyłóż dno formy o wymiarach 22x22 cm. Wstaw do lodówki.
Zblenduj maliny na mus. Rozpuść żelatynę w ciepłym mleku.
Ubij na sztywno mocno schłodzoną śmietanę. W trakcie ubijania stopniowo dosypuj cukier puder. Jeśli chcesz, możesz ubić nieco większą ilość śmietany niż w przepisie i odłożyć część do dekoracji.
Delikatnie wymieszaj śmietanę z serkiem mascarpone. W masę wmieszaj rozpuszczoną żelatynę (tak, by rozprowadzić ją po całej objętości) i około ¼ malinowego musu. Przelej masę na spód z ciasteczek i z powrotem wstaw formę do lodówki na około godzinę (do czasu, aż masa nieco stężeje).
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale z 250 ml wody. Kiedy trochę przestygnie, wymieszaj ją z resztą musu malinowego. Przelej ostrożnie do formy (tak, by nie uszkodzić tężejącej masy z mascarpone) i wstaw ją z powrotem do lodówki na co najmniej 3 godziny.