Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka makowo-migdałowe ze śliwkami to pomysł na bardzo smaczny i aromatyczny dodatek do kawy. Smacznego.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Składniki
Mąkę przesiać, wymieszać z makiem, mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.
Dodać cukier puder, śmietanę, żółtka, aromat i szybko zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować, foremką wykrawać ciasteczka.
Palcami w kilku miejscach zaciskać boki, tworząc wgłębienie. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, włożyć po 1 rodzynce sułtańskiej, przykryć kawałkiem wypestkowanej śliwki. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem z wanilią.
Posypać cukrem perlistym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.