Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makowiec z gruszkami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 27
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1160
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 189
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 27
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1160
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 189
Składniki
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj posiekany na małe kawałki tłuszcz oraz jajko. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Do rondelka wsyp mak i zalej mlekiem. Podgrzej, a gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 min, aż mak wchłonie cały płyn. Wystudź i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Białka ubij na sztywną pianę. Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier oraz miód, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj mak. Na koniec dodaj ubite białka oraz kilka kropli aromatu, delikatnie wymieszaj.
Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep schłodzonym ciastem. Wlej masę makową, na wierzchu rozłóż kawałki gruszek. Posyp płatkami lub słupkami migdałowymi. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C.
100 minut. Porcja: 360 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie