Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makowe okulary z ciasta drożdżowego"
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 137
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 232
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 137
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 232
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozkruszone drożdże, 8 łyżek masła, cukier, sól i żółtka. Stopniowo dodawaj do składników ciepłe mleko. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie, nielepiące się ciasto drożdżowe.
Gotowe ciasto przykryj w misce wilgotną ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut, aby wyrosło. W tym czasie wymieszaj mielony mak, pokrojone w kosteczkę morele (namocz je wcześniej w letniej wodzie i osącz) oraz miód. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, podziel na pół. Obydwie części rozwałkuj na cienkie prostokątne placki. Posmaruj je resztą masła i makowym nadzieniem.
Dłuższe boki ciasta roluj z dwóch stron do środka (jak strudel). Ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz w 180 st. ok. 25 min. Pokrój na kawałki, tworząc okulary.
Czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal, cena 1,10 zł.
Nie każdy maluszek lubi masę makową. Nie oznacza to, że musisz rezygnować z drożdżowych okularków. Rozwałkowane placki możesz po prostu posmarować dżemem. A jeśli chcesz zrobić przysmak śniadaniowy, zrezygnuj z dodatku cukru, a ciasto obłóż szynką i serem.Źródło: Świat kobiety