Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kudłaty diabełek to diabelnie smaczne ciasto czekoladowe z „rozczochraną” posypką kokosową. Ten prosty wypiek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom czekolady. Dodatek kokosu idealnie przełamuje smak ciasta, nadając mu nieco egzotycznej nuty. Jeśli chcesz nadać ciastu nieco pikanterii, dodaj do masy nieco chilli. Ten nieoczywisty dodatek sprawi, że diabełek zyska nieco większe rogi. Co bardzo ważne, nasz Kudłaty Diabełek wcale nie jest straszny, ani trudny do przygotowania - z jego zrobieniem bez problemu poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Wystarczy szybko wymieszać wszystkie składniki i ciasto jest gotowe do wstawienia do pieca. Potem możesz już tylko zaparzyć sobie kawę i cieszyć się efektami swojej pracy.
Blacha 30x25 cm
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 44
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5353
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 412
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 83
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 44
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5353
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 412
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 83
Składniki
Rozpuść pokruszoną czekoladę i 200 g masła w kąpieli wodnej. Wymieszaj do połączenia składników i przestudź.
Połącz masę czekoladową z cukrem pudrem, cukrem trzcinowym. Dodaj rozkłócone jajka i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj krótko (rózgą cukierniczą lub mikserem na niskich obrotach). Do masy przesiej mąkę, dodaj 50 g wiórków kokosowych i sól. Wymieszaj całość na jednolite ciasto. Przelej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 30x25 cm. Rozprowadź równomiernie.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 35-40 minut. W połowie pieczenia obróć blachę. Po upieczeniu ciasto będzie mieć popękaną „skorupkę”, a środek powinien pozostać miękki (ale nie płynny) – stężeje, gdy wystygnie.
Roztop na patelni resztę masła z cukrem kryształem. Wymieszaj. Gdy cukier się rozpuści, dodaj 100 g wiórków kokosowych. Smaż, aż się zarumienią. Tak przygotowaną posypkę kokosową przełóż na jeszcze ciepłe ciasto i rozprowadź równomiernie, lekko wklepując. Całość odstaw do wystudzenia.