Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche ciasto z brzoskwiniami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Składniki
12 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 290 kcal, cena 1,30 zł.
Krok pierwszy. Mąkę przesiej z 6 dag cukru pudru i łyżeczką proszku do pieczenia. Dodaj 1 jajko, szczyptę soli oraz posiekane masło. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę. Odłóż do lodówki na około 60 minut.
Krok drugi . Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij placek wielkości tortownicy (resztę ciasta odłóż), umieść na spodzie formy, ponakłuwaj widelcem. Piecz około 15 minut w 200 st. Wyjmij i przestudź.
Krok trzeci . W misce wymieszaj śmietanę z pozostałym cukrem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną oraz sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Brzoskwinie umyj, pozbaw pestek. Miąższ pokrój w półplasterki.
Krok czwarty. Z reszty ciasta zrób długi pasek, wylep rant tortownicy. Na spodzie rozłóż część owoców. Zalej je masą śmietanową. Ułóż dekoracyjnie resztę brzoskwiń. Piecz ciasto około 45 minut w 160 st.Źródło: Świat kobiety