Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem cytrynowo-miętowy"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 37
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 325
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1168
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 37
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 325
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1168
Składniki
Cytryny polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Każdą przekrój na pół. Z połówek cytryn ostrożnie wydrąż miąższ i wyciśnij z niego sok. Proszek budyniowy wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem.
Wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Budyń przelej do miseczki, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Zimny budyń utrzyj na puszysty krem z masłem roślinnym oraz kilkoma kroplami miętowymi (ew. posiekaną świeżą miętą). Wydrążone połówki cytryn oraz krem włóż do lodówki na około godziny.
Schłodzony krem przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Do każdej z wydrążonych połówek cytryn wyciśnij po sporej rozetce kremu. Deser udekoruj np. listkami świeżej mięty albo skórką z cytryny pokrojoną w cieniutkie paseczki.Źródło: Naj