Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jogurtowe z jabłkami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 46
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 46
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Składniki
Masło rozpuść w garnku, wystudź. Mąkę wymieszaj z przyprawą korzenną i sodą. Jabłka umyj, przekrój na połówki. Cytrynę umyj, sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Połuskaj orzechy i zmiel je.
Do miski wlej masło, wbij jajka, sok z cytryny, wsyp cukier i skórkę z cytryny, wymieszaj. Dodaj jogurt, zmiksuj na niskich obrotach. Cały czas miksując przesiewaj stopniowo do masy porcję mąki z przyprawą korzenną i sodą. Dodaj orzechy, wymieszaj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Jabłek nie obieraj, tylko bardzo dokładnie je umyj, przekrój na połówki. Możesz je układać na wierzchu ciasta z gniazdami nasiennymi lub je dokładnie wyciąć. Posyp ciasto cukrem trzcinowym. Piecz przez 50 minut w 180°C.
CZAS: 1,5 godziny