Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Francuskie ciasteczka"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 34
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 324
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1165
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 207
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 34
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 324
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1165
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 207
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena sztuki ok. 2,70 zł.
Wartość odżywcza sztuki 260 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 27 g.
Mleko zagotowujemy z miąższem wanilii, studzimy. 2 żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy mleko i mąkę kukurydzianą, mieszamy, aby masa lekko zgęstniała.
Z płatów ciasta francuskiego wycinamy kwadraty. Na każdym rozsmarowujemy masę mleczno-jajeczną. W dwóch rogach układamy obrane ze skórki połówki brzoskwiń. Dwa przeciwległe rogi kwadratu łączymy, aby nie zakrywały owoców. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Pieczemy ok. 20 minut w 200oC.
Ostudzone ciastka możemy posypać cukrem pudrem.Źródło: Rewia